Built in the late 1970s, the RA Vance Stand was a key project in a major makeover of the Basin Reserve, which included constructing the embankment areas, turning the field into an oval, and moving the cricket block to its current position.

The RA Vance Stand and Players Pavilion houses spectator, player and umpire facilities including changing rooms, practice facilities and viewing areas, media facilities and corporate hosting spaces, all of which are needed for the Basin Reserve to keep its status as a compliant test cricket venue by International Cricket Council standards.

The Council has started the work needed to address the significant maintenance issues in the RA Vance Stand. This work is critical to keeping the Basin Reserve as a world-class test cricket venue. The external maintenance programme is almost complete.  New bleacher seating in front of the Stand is expected to be installed in time for the 2017/18 cricket season and this will compete the external works on the stand.  Internal maintenance and upgrade works are currently underway and expected to also be completed for the 2017/18 cricket season. 

The RA Vance Stand